Bandheidelibel

Vandaag heb ik een stuk van het Vlinderommetje bekeken. Eigenlijk wilde ik vooral weten of de Sleedoornpage al te zien was aan de Slagendijk. Ik zag op de (vroeg) bloeiende Guldenroede wel een Boomblauwtje. Op de Kattenstaarten zaten weer volop Citroenvlinders en Dagpauwogen en in het gras vlogen nog wat zandoogjes, Zwartsprietdikkopjes en Icarusblauwtjes. Aan het eind van de Slagendijk zag ik ineens de Bandheidelibel vliegen. Eigenlijk zie je in de vlucht al iets vreemds. De zwarte banden over de vleugels vallen wel op, maar de Bandheidelibel vliegt ook anders dan de andere libellen, meer dwarrelend.

Het is alweer een paar jaar geleden dat we ook langs de Slagendijk een Bandheidelibel zagen, dus het is prachtig dat die er nu weer is. Het ging ook nu, net als destijds, om een vrouwtje. De mannetjes zijn vuurrood en voor wie ze wil zien: bij de Oude Kene in Hoogeveen zit al jaren een mooie populatie van deze prachtige libellen.

Na de Slagendijk, vonden Roel Smit en ik ook in het Reestdal 3 exemplaren van deze bijzondere libellensoort. Op de foto staat een mannetje met een rood lijf en rode pterostigma's (de vlekken boven in de voorvleugel) en donkere banden over de vleugels..

Joop Verburg