Behangerswesp (Discoelius zonalis)

Weer zo’n onverwachte unieke belevenis! Sta ik aan een groep toeristen uitleg te geven over het bijenhotel en vertel ze ook over vliegendoders en rupsendoders, komt er ineens bij het bijenhotel een insect aanvliegen met wat even een blaadje leek, maar snel zag ik dat het om een rups ging. Het beest trok de rups achteruit een bamboestengel in. Gelukkig had ik het fototoestel bij de hand en kreeg ik de tijd om een paar plaatjes te maken. De toeristen beleefden ook het speciale van deze unieke ervaring.

Het blijkt het een zeldzaam ding te zijn, namelijk de Behangerswesp. Hij maakt nesten/cellen in gaten in hout net als metselbijen. Op de verlamde rupsen wordt een eitje gelegd. Voor de tussenschotten gebruikt hij samengeperste reepjes blad. Naar wat ik erover lees, vangt hij kleine rupsen als prooi, maar dit was een forse rups en die wordt dan ook nog omhoog gevlogen naar de nestingang. Natuurlijk zijn er ook weer belagers en dat zijn de Goudwespen, waarover enige tijd geleden een waarneming is gepubliceerd. De waarnemingen in Nederland van deze zeldzame Behangerswesp zijn heel spaarzaam en komen allemaal uit het zuiden van het land. In Drenthe en heel Noord Nederland is deze soort nog nooit gemeld.

Unieke waarneming dus..

Joop Verburg