Torenvalk, terug van weggeweest

Twee jaar geleden is de torenvalkennestkast in mijn tuin vernieuwd, nadat de oude, waarin jaren geleden twee keer gebroed werd, was omgevallen. Ik rekende er helemaal niet op, omdat bij de eerdere broedgevallen de valken al in februari de kast kwamen inspecteren, maar twee weken geleden was hij er weer. Eerst één, die dadelijk gespot werd door een stel kauwen. Die twitterden het onmiddellijk rond: “Jongens, hier moet je zijn! Leuk, valkje pesten”. Soms waren ze met z’n achten. De valk verdedigde de nestkast vaak fel tegen de pestkoppen en na enkele dagen was ook de tweede valk er. Ik zag hem in een boom een prooi opeten en ik heb gezien hoe in de vlucht een prooi van de ene vogel naar de andere overgedragen werd.
Gisteren was ik getuige van de paring, die onder luid gejuich van beide partners in een boom plaats vond. Alles wijst nu op een succesvolle broedpoging. Als het allemaal goed gaat, zal ik later meer foto’s laten zien.

Kees Contant

Update:

De torenvalken in de kast in onze tuin, waar ik eerder over berichtte, doen het nog steeds goed. We zien ze voortdurend ruzie maken met de eksters en kauwen, die pesterig rond de kast vliegen of er zelfs op neerstrijken. Maar ze hebben gegronde reden om het fort te verdedigen, zoals uit bijgaande foto blijkt. Wanneer je goed kijkt zie je de drie eieren rechts liggen.

Kees Contant