NVZ 2011

 

logo

Natuurvereniging Zuidwolde

 

 

 

 

wielewalen

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

 

 

Zandaardtong

 

Zeer zeldzame aardtong op Takkenhoogte

 

Op 23 oktober liep ik over de Takkenhoogte op zoek naar mooie en bijzondere dingen. Er zijn altijd weer op nieuw verrassingen te melden. Vooral paddenstoelen waren in die periode veel aanwezig. Ik vond soorten als Heideknotszwam, Okergele korrelhoed, drie soorten wasplaat (Elfenwasplaat, Zwartwordende wasplaat en heel veel Vuurzwammetjes) en ineens viel mijn oog op een groepje zwarte knotsjes op een zandpad.

Ik herkende het als aardtongen, een groep bijzondere paddenstoelen, die (overal vrij zeldzaam) vruchtlichamen hebben die als zwarte tongen uit de grond komen. Op het kerkhof in Zuidwolde heb ik al verschillende soorten gevonden. Toch waren deze anders; kort en gedrongen en zo midden in het zand. Ik heb er thuis naar gezocht en vermoedde dat het ging om de Zandaardtong (Geoglossum arenarium).     

 

Ik had een paar exemplaren meegenomen naar huis en die heb ik gedroogd. Bernhard de Vries heeft die exemplaren onderzocht5 en bevestigd dat het gaat om Zandaardtong. Die paddenstoel is eenmaal in Drenthe gesignaleerd (1951 in Mantingerzand) en verder in Nederland alleen wat meldingen uit het kustgebied en één plek in  Gelderland. Kortom een uiterst zeldzame waarneming die maar weer laat zien tot wat een prachtig gebied de Takkenhoogte zich ontwikkelt.

 

Joop Verburg

 

 

 

<Terug naar Overzicht waarnemingen>