Groot Koolwitje of toch niet ....

Een poosje geleden vond ik op de boerenkool in de Volkstuin een aantal rupsen van het Groot koolwitje. Zo te zien niets mee aan de hand. Nu mogen er best een paar rupsen van mijn  boerenkool eten, want er is toch altijd te veel. Een paar rupsen heb ik meegenomen en thuis in een bak gedaan en de rupsen genoeg boerenkool gegeven om groot te worden. Nog voordat ze volgens mij volgroeid waren begonnen de rupsen zich al vast te hechten aan de wand van de bak. Later zag ik dat er geen pop  van het Groot koolwitje in de bak zat, maar een hele kluit poppen van een sluipwesp. Overal in de natuur zie je dat er bedreigers en aanvallers en slachtoffers zijn, soms heel veel en dan weer heel weinig, maar uiteindelijk blijft er toch een evenwicht en krijgen weinig soorten de kans zich ongebreideld te vermeerderen.

Joop Verburg