Drijvende Waterweegbree

Deze plant is zeldzaam en staat op de rode lijst. Lange tijd is het zelfs een Europees beschermde soort geweest, maar er is zoveel vooruitgang geboekt dat die er onlangs weer is afgegaan. De Drijvende waterweegbree heb ik jaren geleden gevonden in de sloot langs de Burg.Tonckensstraat en langs de Fortwijk. Ook dichter bij de Wildenberg kon je deze plant in sloten vinden. Ons gebeid was eigenlijk het enige gebied  in de verre omtrek waar deze soort vrij veel voorkwam.  De laatste jaren zag ik hem eigenlijk niet meer. Vandaag ben ik maar weer eens op zoek gegaan en het verheugde mij dat er veel planten in de sloot langs de Fortwijk stonden en ook bloeiden. De Drijvende waterweegbree (Luronium natans) heeft kleine ovale blaadjes op lange onderwaterstelen. De bloemetjes zijn wit en hebben 3 kroonbladeren net als Kikkerbeet.

Joop Verburg