Vlinders

Al een aantal jaren heb ik een monitoringroute van de Vlinderstichting in mijn tuin. Van 1 april tot 30 september noteer ik gemiddeld 1x per week wat er voor vlinders vliegen. Dat viel dit jaar tot nu toe niet mee. De omstandigheden waren vaak te slecht om de route te lopen en als het wel redelijk weer was waren er weinig vlinders te zien. Maar vandaag was het een prachtige dag en dat leverde gelijk een mooi resultaat op. Het begon met een paartje Groentjes en even later nog een exemplaar. Ik heb het Groentje in
2001 eenmaal gezien in de tuin. Daarna tot nu toe nooit meer. De Sint Jacobsvlinder was er ook weer. Die vliegt hier sinds 2011, toen ik een Jacobskruiskruidplant had met wel 50 zebrarupsen. Er staan nu mooie rozetten van het Jacobskruiskruid, dus ik hoop de rupsen deze zomer weer te zien. Ook het Oranjetipje vloog uitbundig. Opmerkelijk dat de vrouwtjes nu pas uit de cocon komen, want direct daarna wordt gepaard en die paring is op de foto te zien. Meestal begint het leggen van eitjes van het Oranjetipje al in april.

Kees Contant