Koolzaad

Deze winter zag ik grote aantallen Houtduiven die op de besneeuwde koolzaadakker aan het fourageren waren. De bijgaande foto's laten zien hoe het veld daarop reageerde. Na de sneeuw was het gewas tot op de wortel weggevreten en door het langdurige schrale weer werd het pas weer een beetje groen na de eerste regen. Twee weken geleden stonden de planten 10 tot 15 cm hoog met in de top al de eerste aanzet voor de bloei. Ik verwachtte op dat moment dat het niet verder uit zou groeien, maar zo kort zou gaan bloeien.
Dat is dus reuze meegevallen, zoals de laatste foto laat zien. Zo zie je wat een veerkracht de natuur heeft. De opbrengst van het koolzaadveld is bestemd voor het project voor koolzaadolie-biobrandstof in onze gemeente.

Kees Contant