NVZ 2011

 

logo

Natuurvereniging Zuidwolde

 

 

 

 

wielewalen

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

 

 

 

Bruine Essenuil

 

Iedere keer als ik mijn hondje uitlaat, kijk in even onder de carport of er zich (nacht)vlinders bevinden. Zo heb ik 5 maart een bijzondere waarneming gedaan van de zeldzame Bruine essenuil - (Lithophane semibrunnea). Ik heb de vlinder op een stok kunnen krijgen, die ik daar standaard heb liggen voor dit soort doeleinden, zodat ik er mooie foto's van kan maken. Ook heb ik hem zover gekregen om op mijn vinger te poseren.Deze waarneming heb ik op waarneming.nl geplaatst en het bleek de vroegste waarneming te zijn. Met de vroegste waarneming bedoel ik niet specifiek dit jaar (het is sowieso de eerste van dit jaar). Maar het was ook de vroegste waarneming van alle jaren. M.a.w. deze soort is nog niet eerder op zo'n vroege datum gezien en ingevoerd op waarneming.nl. Nog mooier dus! Zie ook deze statistieken op waarneming.nl (http://waarneming.nl/soort/stats/9900)
Uiteraard heb ik mijn waarneming op mijn eigen website geplaatst: http://insectenwereld.blogspot.nl/2013/03/zeldzame-bruine-essenuil.html
Van de vlinderwerkgroep Drenthe (Minko van der Veen) heb ik begrepen dat er in Drenthe slechts 5 waarnemingen zijn gemeld bij de vlinderwerkgroep, en wel in oktober 2010. En allemaal in de tweede vliegperiode.

 

 

 

<Terug naar Overzicht waarnemingen>