Vlinderommetje door Middelveen

Een aantal weken geleden kreeg ik een verontrust mailtje van een van onze leden dat er met grote machines een nieuw en breed pad werd aangelegd door Middelveen op het tracé van het Vlinderommetje. Ik  ben er gaan kijken en inderdaad was al een stuk aangelegd met een ondergrond van puin waar wat plastic en verbrokkeld kunststof tussen zat en een toplaag van Schots graniet (zo bleek het later te heten). Ik was verbaasd dat wij daarover niet waren geïnformeerd of geraadpleegd, dus ik heb uiteindelijk een afspraak gemaakt met René Ramaker, de verantwoordelijke ambtenaar van gemeente De Wolden. Hij heeft mij uitgelegd dat de gemeente alle openbare paden in onderhoud heeft en dat na 25 jaar ook het pad door Middelveen aan de beurt was voor onderhoud. Hij heeft ook aangegeven dat er inderdaad wat kunststof tussen het puin zit, maar op het geheel een verwaarloosbare hoeveelheid. Hij wist niet van de betrokkenheid van de Natuurvereniging. Het werd een plezierig gesprek waarin ik uitgelegd heb wat de rol van onze Natuurvereniging was bij dit pad en ik heb verteld over de vele orchideeën die met name in het middengedeelte ieder jaar bloeien. Ik heb uitgelegd dat het belangrijk is dat er kalk in de bodem blijft en dat daarom van belang om daar een schelpenpad  te handhaven. Schelpen zijn moeilijk te krijgen  maar hij zegde toe te proberen dat te regelen en binnen  een paar dagen was er een lading schelpen waarmee het middengedeelte van het pad door Middelveen is verhard. Mooi dat we zo met de gemeente kunnen overleggen en dat dit tot stand is gekomen.

Joop Verburg