Vogelexcursie van Natuurvereniging Zuidwolde op 26 maart 2016 naar het Holtveen

Door een misverstand was de excursie niet in de krant gekomen en een dag tevoren nog via een nieuwsbrief naar de leden van de Natuurvereniging gestuurd. Er kwamen 12 personen op de excursie af.

Aangekomen in het Dwingelderveld bleek het nog heel bibberkoud: hooguit 2 graden. Toch zagen we al een aantal vogelsoorten, zoals verschillende eenden- en ganzensoorten en een Veldleeuwerik vloog luid zingen vlak voor ons omhoog. Edwin de Weerd, de gids, vond tot zijn eigen verrassing een aantal Landkokerjuffers, die in Drenthe niet vaak gevonden worden en nog nooit in dit gebied. We vonden ook sterrenschot; uitgebraakte resten van een kikker waarvan het dril opgezet was in de maag van de vogel die de kikker had opgevreten. Ronja en ik vonden een heel stel leeg gevreten ganzeneieren, waarschijnlijk het werk van een Kraai.

Ineens brak de zon door en daarna werd het snel warmer en tegelijk begonnen overal de vogels te zingen. We konden het haast niet bijhouden. Aan het eind bleek dat we wel 54 verschillende soorten hadden gezien of gehoord. Twee soorten hebben we alleen gehoord: de Blauwborst en de Waterral. Heel mooi was de Blauwe kiekendief te zien. Het vrouwtje vloog een hele tijd voor ons langs, laag over het veld op zoek naar prooi. Bijzondere soorten die we zagen (vooral dankzij de telescoop die Harmen van de Wal had meegenomen) waren een paartje Nonnetjes en een Roodhalsfuut. Later ook een Slechtvalk en allerlei specifieke soorten van deze omgeving zoals Rietgorzen en Roodborsttapuiten en verschillende eendensoorten, zoals Slobeenden, Krakeenden, Tafeleenden en Wintertalingen.

Op het pad zagen we een Bruine kikker; wat zeg ik: 2 Bruine kikkers die aan het paren waren. Mijn zusje Ronja wou het wel van dichtbij bekijken maar ineens kropen de kikkers samen in haar laars. Gelukkig was ze er niet bang voor. Aan het eind van de wandeling zagen we nog verschillende planten in bloei staan zoals Sneeuwklokjes en Klein hoefblad.

Het was een heel mooie morgen!!

Florian Verburg

Bergeend

Blauwborst

Foto’s Joop Verburg